Смарт-техніка для дому або як вибрати робот-пилосос?

author-icon

Кібер Рекомендович

146

10 хв.

Зміст

1

Що таке робот-пилосос?

2

Навіщо потрібен робот-пилосос?

3

Як правильно вибрати робот-пилосос для квартири?

4

Як вибрати робот-пилосос для сухого прибирання?

5

Як вибрати робот-пилосос для вологого прибирання?

6

Основні характеристики, на які потрібно звернути увагу

7

Чи потрібно купувати потужний робот-пилосос?

8

Який робот-пилосос вибрати саме тобі?

9

Рейтинг виробників роботів-пилососів

10

7 важливих порад щодо вибору для новачків

11

Найкращі роботи-пилососи від інтернет магазину «Кібернетики»

Що таке робот-пилосос?

За вікном 2023-й - час, коли важко назвати галузь чи сферу життя, до котрих ще не увірвались чудеса автоматизації. Діджитал-компанії наввипередки намагаються спростити життя пересічного землянина технікою, що мінімізує кількість рухів на виконання безлічі життійських справ. 

Звісно ж, новації не могли оминути напрямок домашнього прибирання, однією з зірок якого по праву вважається робот-пилосос. Про те, наскільки виправданою є покупка хатнього помічника, та як вибрати робот-пилосос з урахуванням габаритів приміщення, ​​не загубившись в безлічі функцій, розберемось далі по тексту.

Навіщо потрібен робот-пилосос?

Головна задача девайсу - підтримка чистоти. Так, саме підтримка. Це не повноцінний аналог тітки Фрекен Бок, що забезпечує клінінг 24/7. Наявність приладу не відміняє генеральних прибирань, але значно зменшує їх частоту, що особливо доцільно для алергіків та власників домашніх тварин. Пил, дрібне сміття та залишки їжі, камінці з підошви взуття, волосся або шерсть улюбленого Барсіка - цілі, що під силу елетроклінеру.

Звісно, ми могли б зробити акцент на твоїй зайнятості: «Купуй робот-пилосос, бо через купу роботи маєш обмаль часу на хатні справи». Проте, команда «Кібернетики» на власному досвіді переконалась в актуальності робота-пилососа для користувача з будь-яким рівнем завантаженості та способом життя.

Як правильно вибрати робот-пилосос для квартири?

Щоб зрозуміти, яка модель пилососа впорається з поставленими тобою задачами, визначимось з:

  • бажаним типом прибирання - сухе чи вологе: якщо в першому випадку пристрій просто збирає сміття та пил, то вологе чи комбіноване супроводжується миттям підлоги, що є більш актуальним для квартир з паркетним, кахельним, скляним чи лінолеумним покриттями;

  • площею: кількість твоїх квадратних метрів - показник, що дозволить визначити чи вистачить заряду акумулятора даної моделі для одного чи декількох повних циклів прибирань. 

    Обираючи більш бюджетні варіанти, ти додаєш ще один девайс до власного списку-нагадування: «Не забудь зарядити!». Пристрої ж сегменту вище самостійно заїдуть на док-станцію для поповнення заряду і продовження роботи. Ех, до чого техніка дійшла!;

  • типом поверхні: водостійкі та гладкі чи ковролін? Наявність сходів або зон, що потребують особливо дбайливого догляду? Колір покриття у кімнатах? Все це - критерії, що мають значення. В залежності від рельєфів квартири та матеріалів підлоги, визначимось з потужністю, витривалістю акумулятора, необхідністю оснащення тією чи іншою плюшкою для кращого орієнтування, тощо.

Як вибрати робот-пилосос для сухого прибирання?

Для значної кількості користувачів цінністю пилососа є саме здатність  ефективно позбуватись різного по структурі сміття. Крім того, якщо в приміщенні переважають килими та інші типи коврового покриття, логічним є вибір на користь робота-пилососа виключно для сухого прибирання. В іншому випадку, тебе чекає:

  • переплата - моделі із функцією миття підлоги оснащені додатковим контейнером для рідини та миючою серветкою, що впливає на їх ціну;

  • постійне коригування маршруту - доведеться обмежувати ділянки для роботи приладу, які не є водостійкими.

Вибираючи пилосос даного типу, зверни увагу на:

  • потужність: знайди в інструкції показник в паскалях (Pa). Ті, що мають 2500 Pa і вище однаково гарно здолають як пил на паркеті, так і шерсть на килимі;

  • наявність турбощітки: із ворсу, щетинисто-пелюсткова або силіконова - якість виконання щітки = якість збору сміття. Перші два види краще справляються з ковровим покриттям. Проте, перевага третьої - зручне та легке очищення самої щітки від волосся та ворсу. Вона має бути розбірною та займати мінімум твого часу на обслуговування;

  • автоматичне збільшення потужності: девайси с подібною функцією витрачають ресурс акумулятора з розумом, адже збільшують потужність всмоктування лише при заїзді на коврове покриття. Таке автоматичне саморегулювання дозволяє зекономити заряд, необхідний для проходження кімнат, на противагу постійній роботі в турбо режимі;

  • об'єм пилозбірника: для квартир загальною площею 40-80 кв.м. його місткість має становити мінімум 300 мл. Ємність для сміття на 500 мл дозволить не спустошувати контейнер від пилу в процесі прибирання.

Як вибрати робот-пилосос для вологого прибирання?

Станом на 2023 рік, переважна кількість моделей пилососів (від найбюджетніших до нішевих) оснащені функцією wet-клінінгу.

Пропонуємо чек-ліст властивостей, які необхідно врахувати для отримання 100%-го задоволення від покупки з першого використання:

тип модуля очищення: 

  • звичайна нерухома салфетка - для користувачів, які не надто зацікавлені в даному модулі, виступає скоріше як допоміжний засіб для сухого прибирання.

  • салфетка з підйомним механізмом - особливо доречна для квартир зі змішаним покриттям. Платформи підіймаються на 5-7 мм вверх, щоб уникнути забруднення килимів, під час комбінованого клінінгу. Крім того, салфетка буде торкатись підлоги лише в заданому периметрі прибирання, не залишаючи по собі слідів на шляху до пункту призначення.

  • 2 диски з салфетками, що обертаються та рухома платформа - модулі, дійсно, для тих, кому потрібне вологе прибирання. Рухомі механізми забезпечують максимально ефективне очищення забруднень.

змочування салфетки: віддай перевагу приладу з функцією регулювання інтенсивності подачі рідини через мобільний додаток. Саме ти визначаєш кількість води, що надходить з контейнера. Ще краще - ознайомся з реальними відгуками користувачів про роботу обраної моделі. В разі, якщо швабра погано прилягає до підлоги, а салфетка змочується недостатньо, таке прибирання підійде лише в якості легкого зволоження повітря в кімнаті;

наявність polisher-режиму: корисна фіча, що дозволяє відмивати навіть застарілі плями на поверхні за рахунок швидких рухів «вперед-назад». Особливо актуальна для наведення чистоти в кухонній зоні;

об'єм контейнера для води: для приміщення площею до 80 кв.м, достатньо пристрою з місткістю контейнера 200-300 мл.

Основні характеристики, на які потрібно звернути увагу

Окрім описаних вище властивостей робота-пилососа, розглянемо додаткові, не менш важливі характеристики, що впливають на роботу електронного хатнього помічника. 

Серед них:

Навігація. Пилосос, як в морі корабель, потребує допомоги, щоб орієнтуватись в просторі. Інакше, прибирання виглядатиме як хаотичний рух непізнаного об'єкту, що руїнить все на своєму шляху. Звісно, навігаційна функція просто має бути. Обирати доведеться з 4 представлених на ринку типів:

гіроскоп - краще, ніж нічого. Такі пилососи здатні пересуватись змійкою, не оминаючи зони, що потребують очищення. Мінус - не запам'ятовує маршрут та ігнорує поняття «віртуальних стіл» чи «заборонених зон»;

камера - краще, ніж гіроскоп. Будує карту приміщення та зберігає її в пам'яті. Безумовна перевага - висота (за рахунок відсутності лідарної вежі) та гнучкість прибирання (одні з небагатьох, котрі приберуть сміття за фіранками, проштовхуючи їх до стіни);

лідар - лазерний дальномір, що безперервно сканує простір. Ці рóботи найакуратніші та наймякіші в роботі. Вони зберігають декілька карт місцевості, що дає змогу використовувати їх на декількох поверхах будинку;

лідар + система датчиків та камер - найпродвинутіший варіант. Ці красунчики здатні ідентифікувати предмети на підлозі, які можуть перешкодити прибиранню - від шкарпетки до приємних (і не надто) сюрпризів домашнього улюбленця. Як правило, такі моделі «не бояться» чорного кольору та на відмінно орієнтується в приміщенні.

Центральний чистячий модуль. Тут мова про вже згадану нами турбощітку або, як альтернатива, всмоктувальний отвір. Проте, останній сприймається скоріше як маркетинг. На практиці він менш ефективний, гірше чистить килими від пилу і пропускає ворс з волоссям.

Форма корпуса. Очікуєш бездоганного результату прибирання? Придивись до пилососу D-подібної чи квадратної форми. Вони набагато спритніші в боротьбі із забрудненнями у кутках кімнати, аніж їх округлі родичі. Хоча, як завжди, є виключення. 

Система фільтрації повітря. Відмітимо її важливість для алергіків. Добре, якщо вона трьохрівнева - на базі сітчастого, поролонового та HEPA фильтра.

Чи потрібно купувати потужний робот-пилосос?

Як такого, посібника для оцінки та вибору оптимального пристрою за показником потужності не існує. До того ж, нерідко виробники значно завищують його, позбаляючи можливості адекватно оцінити сили пилососа на практиці. Сюди ж додайте необхідність балансування між потужністю та витрачанням заряду. 

Тут краще озброїтись допомогою реальних відгуків та рекомендацій користувачів та/ або продавців, що на власному досвіді переконались у здібностях того чи іншого апарату. 

В якості орієнтира, рекомендуємо взяти наступні показники: потужність всмоктування має бути достатньою, щоб робот-пилосос зміг дістати сміття зі щілини глибиною 2 мм - для гладких поверхонь та не меньше 4 мм - для килимів.


Який робот-пилосос вибрати саме тобі?

Тепер тобі достатньо просто зробити вибір. Маючи на озброєнні поради «Кібернетики» та власне бачення того, яким саме має бути твій помічник, з урахуванням приміщення (дім, офіс, квартира) і бажаного ефекту прибирання, можна сміло переходити до замовлення на нашому сайті. 

Вагаєшся? Набирай 0800-33-26-96 для отримання допомоги від менеджерів магазину або приходь в гості до будь-якого оффлайн представництва мережі «Кібернетики». Підберемо оптимальну за ціною модель разом!

Рейтинг виробників роботів-пилососів

За бажанням, в мережі можна знайти безліч списків з оцінкою брендів роботів-пилососів, сортованих за технічними параметрами, тривалістю заряду, показниками продажів чи суб'єктивними лайками. 

Враховуючи багатолітній досвід роботи «Кібернетики» з інтелектуально обдарованою технікою, ми з впевненістю можемо скласти свій власний лідерський ліст, товари сегментів якого власне пропонуємо і тобі:

  1. RoboRock. Обираючи робот даного бренду, ти отримуєш гарантовану якість, довговічність та високий рівень післяпродажної підтримки. Так, ціна вища, але вона повністю виправдана. Враховуючи стрімкий розвиток ринку роботів-пилососів, вже сьогодні можна знайти прилади, що демонструють не менш ефективні результати роботи за прайсом нижче (їх ми розташувати на другому місці рейтингу).

  2. Xiaomi. В глобальному плані ці виробники трішки поступаються рівнем за якістю складання, коректністю роботи програмного забезпечення, підтримкою та надійністю. Але інколи вони достатньо краще свого попередника, як за характеристиками, так і кількісними показниками продажів.

  3. Rowenta - має в наявності і бюджетні варіанти і досить дороговартісні моделі, але в будь якому випадку виправдовують свою ціну, адже мають якісну збірку та широкий функціонал.

7 важливих порад щодо вибору для новачків

  1. Обирайте моделі з корпусом не вище 10 см, щоб не переробляти одну й ту саму роботу двічі та забезпечити прибирання у максимальній кількості важкодоступних місць у приміщенні. 

  2. Віддавайте перевагу літій-іонним (Li-ion) або літій-полімерним (Li-pol) акумуляторам на противагу нікель-металогідридним. Перші швидко заряджаються, краще тримають заряд та витриваліші за терміном служби.

  3. Не варто цуратись пилососів з однією вимітальною щіткою - переважна кількість користувачів на старті дотримується правила «чим більше - тим краще». Так от, різниця між комплектацією з 2-ма вимітальними щітками настільки незначна, що ми просто не бачимо сенсу переплачувати. Якщо єдина відмінність - ціна, обирай не вагаючись пристрій з однією.

  4. «Чорні плями». Деякі моделі, що оснащені сенсорами висоти для попередження падіння приладу, у прямому сенсі бояться чорних плям на покритті (чи гладкій підлозі), ймовірно сприймаючи їх як небезпеку для свого існування. То ж, якщо інтер'єр твого дому прикрашено килимами чи плиткою з подібними деталями, обов'язково розпитай у менеджера про можливості розпізнавання обраного девайсу.

  5. Мобільний додаток. Зміни в застосунку мають бути регулярними. Якщо в історії оновлень 1 запис на рік - краще придивитись до альтернативного варіанту чи погодитись на ціну вище, отримавши зручне і постійно прогресуюче віддалене керування зі стабільною роботою приладу.

  6. Гучність роботи. Для когось не принципове питання. Проте, якщо твоя мета - придбавання максимально непомітного робота-пилососа, зверни увагу на показник в децибелах, що є різним для кожного режиму роботи пилососа.

  7. Купуй пилосос з лідаром. «А як же висота?, - скажеш ти. - Хочу, щоб він був максимально низьким». По-перше, можна з легкістю знайти гарну модель з лідаром висотою до 10 см. По-друге, вежу вже навчились ховати всередині самого приладу.

Найкращі роботи-пилососи від інтернет магазину «Кібернетики»

25 Січня 2024, 07:01

Останні статті

Рейтинг бюджетних відеокарт.webp

Рейтинг бюджетних ігрових відеокарт

Ринок ігрових відеоадаптерів пропонує безліч варіантів як з урахуванням потреб, так і бюджету користувача. Незалежно від цілей, тут завжди є з чого вибрати: від більш дешевої відеокарти для легкого скролінгу до гігантів для підтримки найбільш інтенсивної гри.

author-icon

Кібер Рейтингович

19 Квітня 2024, 14:04

38

6 хв.

PlayStation чи Xbox.webp

PlayStation чи Xbox: яка ігрова консоль краще?

Не зважаючи на фактичну присутність на ринку трьох представників, насправді за лідерство в сегменті домашніх консолей змагаються лише Sony PlayStation і Xbox. Японська Nintendo Switch теж чудовий варіант приставки. Проте, саме ПС5 та Іксбокс пропонують графіку і потужну бібліотеку ексклюзивних ігор. І все це з приставкою «най». До того ж пристрої знаходяться майже в ідентичному ціновому діапазоні. Тож визначитись з однозначним фаворитом, який варто купити, для гравців лишається завдання із зірочкою.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Квітня 2024, 14:04

113

5 хв.

14 чи 15.webp

Різниця між iPhone 15 та iPhone 14: порівняння смартфонів

Порівняємо 14 vs 15, та, з урахуванням технічних параметрів, режимів функціонування і вартості, визначимо айфон, на який тобі варто перейти.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Березня 2024, 09:03

133

6 хв.

Xiaomi Redmi Note 13 (1)_11zon.webp

Огляд смартфонів Xiaomi серії Redmi Note 13

Серія Redmi Note, по праву, вважається однією з найбільш продаваних лінійок на базі Android у всьому світі. Незважаючи на особливу увагу, що приділяється флагманским девайсам, смартфони середнього класу від Xiaomi користуються неабиякою популярністю. За показниками продуктивності, обсягами пам'яті та рівнем фото вони гідно конкурують з бестселерами сімейства Galaxy A, OnePlus Nord тощо.

author-icon

Кібер Оглядович

23 Лютого 2024, 12:02

433

8 хв.

Який Айфон найдовше тримає батарею.webp

Який iPhone найдовше тримає батарею?

Тож цей день настав! Досліджуємо який айфон найдовше зможе відтворювати твої улюблені аудіотреки/відеокліпи та хто очолює топ за витривалістю акумулятора. Порівняймо роботу найпопулярніших моделей iPhone до хвилин — від найновіших до попередніх версій, та дізнаємось у кого ж краща батарея, за умов щоденної помірної чи інтенсивної активності — 4 і 7 години/день відповідно.

author-icon

Кібер Всезнайович

15 Лютого 2024, 14:02

95

5 хв.

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю.webp

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю

Кібернетики зібрали рейтинг смартфонів, які, не дивлячись на рівень навантаження, покажуть не лише гарну продуктивність за загальними характеристиками, але й автономність та стійкість батареї. Чесно про переваги та недоліки моделей від бюджетних до вищих за ціною далі по тексту.

author-icon

Кібер Рейтингович

13 Лютого 2024, 08:02

329

7 хв.