Різниця між iPhone 15 та iPhone 14: порівняння смартфонів

author-icon

Кібер Всезнайович

133

6 хв.

Зміст

1

Вступ

2

Дизайн

3

Дисплей

4

Камера

5

Продуктивність

6

Автономність

7

Висновок

Здавалося б, прошки від Apple рулять і саме ці айфони продаються найбільше. Проте, базові моделі також знаходять своїх покупців, бо мають не менш гарні характеристики. 

Термін виходу новинок яблуневої лінійки набагато довший, ніж девайсів Android. І це свідчить про те, наскільки круто зібрані айфони — від заліза до програмного забезпечення.  Тому і не дивно, що ти не можеш вирішити до якої ж версії оновити свій смартфон — iPhone 14 або iPhone 15, бо обидві моделі схожі за дизайном та гідно конкурують на ринку, увійшовши до десятки найбільш продаваних в світі смартфонів 2023 року.

Порівняємо 14 vs 15, та, з урахуванням технічних параметрів, режимів функціонування і вартості, визначимо айфон, на який тобі варто перейти.

Дизайн

iPhone 15: Pink, Blue, Yellow, Black, Green

iPhone 14: Midnight, Purple, Starlight, Blue, Red, Yellow

З точки зору конструкції та використаних матеріалів корпусу ці два телефони дуже схожі. Рамки айфонів виготовлені з алюмінію. Тильна і лицьова сторони iPhone 15 та iPhone 14 покриті захисним склом Corning — Gorilla Glass ззаду і більш міцним склом спереду. Apple називає це Ceramic Shield. 

Смартфони мають ідентичний рівень захисту корпусу — IP68. За оцінкою Apple обидва пристрої придатні для виживання протягом 30 хвилин у прісній воді на глибині до 6 метрів.

Тепер з приводу розбіжностей в дизайні. Порівняно з 14-м айфоном, 15-та яблунева модель від Apple має заокруглені краї як спереду, так і ззаду, що робить корпус зручнішим для тримання в руках чи керування. Інакшого вигляду IPhone 15 також додає ціла частина кольорового скла з матовим, ніби вкритим інієм, покриттям. 

Ще одна новинка в айфоні останньої версії — Dynamic Island. Динамічний «острів», окрім сучасного вигляду, забезпечує інтерактивний режим використання та доступ до функцій, яких не було на широкому прямокутному вирізі iPhone 14.

Дисплей

iPhone 15: 6,1", Super Retina XDR, 2556 x 1179 пікселів при 460 ppi.

iPhone 14: 6,1", Super Retina XDR, 2532 x 1170 пікселів при 460 ppi.

Хоч обидва смартфони однаково за розміром та оснащені 6,1-дюймовим Super Retina XDR OLED-дисплеєм, екранні панелі айфонів все ж відрізняються. Проте, точно не в частоті оновлення. Apple пропонує показник в 60 Гц як на iPhone 14, так і на новинці 2023 року.

Компанія сертифікувала смартфони для HDR10 і Dolby Vision, що підтверджено відповідним рівнем яскравості, кольорами та контрастом.

Екрани пристроїв мають практично ідентичну роздільну здатність — 1179 x 2556 пікселів iPhone 15 проти 1170 x 2532 на iPhone 14. Однак, хто лідирує за яскравістю? Айфон 14 чи 15? Звітуємо: останній, все ж, став помітно яскравіше свого попередника: 1000 ніт в звичайних умовах, пікові 1600 ніт та 2000 ніт під сонячними променями. Для порівняння, екран iPhone 14 має 800 ніт звичайної та 1200 ніт максимальної яскравості. 

Більш суттєвою новинкою від Apple є перехід від екранного «вирізу» 14-го яблука до Dynamic Island на iPhone 15. Це ніби робить ближче дизайн базового айфону до моделей Pro та виглядає дуже круто.

Камера

iPhone 15: основна — 48 Мп, діафрагма ƒ/1,6, ультраширока — 12 Мп, діафрагма ƒ/2,4, опції оптичного масштабування - .5x, 1x, 2x.

iPhone 14: основна — 12 Мп, діафрагма ƒ/1,5, ультраширока — 12 Мп, діафрагма ƒ/2,4, опції оптичного масштабування - .5x, 1x.

Однією із найбажаніших новинок, які вирізняють iPhone 15 від свого попередника є абсолютно інша основна камера на 48 Мп. Завдяки більш функціональній версії методу Photonic Engine від Apple, який відповідає за покращене обчислювальне фото на обох телефонах, iPhone 15 видає якісні 24-мегапіксельні кадри, які є більш деталізованими, ніж будь-яка з 12-мегапіксельних камер на айфонах попередніх версій.

iPhone 15 не отримав спеціальної оптики для зйомки в макро. Однак, вона йому і не потрібна. Бо смартфон має роздільну здатність основної камери достатню, щоб отримати високоякісне цифрове кадрування та масштабування, з кращими результатами, ніж в iPhone 14.

Ще одна камера на задній панелі iPhone 14 і iPhone 15 — ультраширока на 12 Мп, яка є ідентичною в обох моделях. Так, не варто чекати певних фантастичних функцій від надширококутного об’єктиву смартфону 15-ї версії. Такі фічі, як автофокус, Apple поки що лишила для Pro-девайсів. Кут огляду в 120 градусів — ще одна схожість. 

Те саме стосується селфі-камер. Відмінність зйомки лише в Smart HDR 5 технології, застосованої в iPhone 15. Проте, ти навряд чи її помітиш в якості фото, зроблених обома моделями айфону на 12 Мп з автофокусом.

Якщо оцінювати загальний вигляд світлин, то Apple-технологія їх обробки, передача кольорів, залишається на незмінно високому рівні, і це простежується на обох айфонах. По класиці, ти отримуєш більш приглушені та менш соковиті кольори, ніж на більшості сучасних телефонів Android. Проте, це справа смаку і, на нашу думку, навпаки виглядає більш реалістично.

І камера iPhone 14, і iPhone 15 мають чудову якість відео: запис HDR-відео з Dolby Vision до 4K зі швидкістю 60 кадрів в секунду. Проте ProRes, який підтримує роздільну здатність відео до 8K, так і залишився винятково супер-фічею iPhone Pro.

Оцінюючи зйомку айфонів в умовах слабкого освітлення, відмітимо їх схожість в рівнях фото. Хоча все ж iPhone 15 має невелику перевагу, бо світлини смартфону виглядали більш чіткими.

На жаль, Apple не наважились додати до нічного режиму функцію його примусового застосування. Автоматично він іноді не спрацьовує, а можливості увімкнути режим самостійно в будь-який момент зйомки немає ні на iPhone 15, ні на iPhone 14. Що дуже дивно.

Продуктивність

iPhone 15: Apple A16 Bionic частотою 3.46 ГГц, 6-ядерний центральний процесор, 5-ядерний графічний процесор, 16-ядерний Neural Engine.

iPhone 14: Apple A15 Bionic частотою 3.23 ГГц, 6-ядерний центральний процесор, 5-ядерний графічний процесор, 16-ядерний Neural Engine.

IPhone 15 має новіший чіп Apple A16 Bionic, заснований на 4-нанометровому техпроцесі замість 5-нанометрового у A15. Проте, це ніяк не применшує продуктивності чіпа Apple A15 Bionic, встановленого в iPhone 14.

Покращення є досить незначними, але загальний показник продуктивності смартфону, як і чутливість процесора все ж підвищилися, завдяки переходу айфону на оперативну пам’ять LPDDR5. Що стосується фактичної різниці в ефективності роботи, кількісно її можна оцінити в 15% — саме настільки ​​A16 Bionic потужніший за свого попередника.

iPhone 15 все ще має 5 ядер, як і iPhone 14. Але здебільшого вони виграють за рахунок вищої пропускної здатності пам’яті, доступної завдяки чіпсету-новинці. 

Neural Engine від Apple, який виконує завдання з машинного навчання, також дуже схожий на обох айфонах, з однаковим числом ядер — 16.

Автономність

iPhone 15: 3349 мА·год.

iPhone 14: 3279 мА·год.

Apple встановила на iPhone 15 трохи більший розмір батареї порівняно з iPhone 14, не впливаючи, при цьому, на пропорції чи вагу пристрою. Різниця між смартфонами зовсім незначна — з 3 279 мА·год до 3 349 мА·год.

Новий чіп та низка інших архітектурних рішень призвели до невеликого, але все ж помітного, збільшення витривалості акумулятора останнього айфона.

Під час тестування автономності, iPhone 15 показав кращу загальну витривалість батареї — 98 годин тримання заряду в порівнянні з 90 годинами iPhone 14. Також він забезпечує довший час екранної роботи, що залишається важливим аспектом для збереження довговічності акумулятора.

Apple стверджує, що iPhone 14 та iPhone 15 відновлять енергію від нуля до 50% за 30 хвилин, за умови використання зарядного пристрою на 20 Вт. На практиці ж обидва айфони перевершують ці показники: значення батареї, якого iPhone 14 досяг за півгодини склало 60%, а iPhone 15 — близько 58%.

iPhone 14 здобуває ще одну невелику перемогу над iPhone 15 за загальним часом заряджання. Результат 1 года 31 хвилина на противагу 1 годині 50 хвилинам, необхідних для iPhone 15. Однак майбутні оновлення iOS можуть скоригувати і це. 

Висновок

За що обрати Apple iPhone 15?

  • більш яскравий екраном з Dynamic Island;

  • краща автономність;

  • ефективний чіп Apple A16 Bionic;

  • зйомка на основні 48 Мп;

  • універсальний порт USB-C;

  • триваліша підтримка оновлень програмного забезпечення.

За що обрати Apple iPhone 14?

  • нижча вартість;

  • швидкість поповнення заряду;

  • гучніші динаміки.

Базовий смартфон від Apple, як правило, за замовчуванням вибирають користувачі, які просто хочуть iPhone, без гонитви за «наймоднявішим» девайсом з Pro-характеристиками. І ми не бачимо в цьому нічого поганого.

iPhone 14 має безліч схожих технічних рис з айфоном 15-ї версії, та, в деяких аспектах, навіть перемагає його. Це смартфон, програмне забезпечення якого, не дивлячись на більш доступну ціну девайсу, все ще чудово тримається в 2024 році.

При цьому, iPhone 15, як найсвіжіший представник сімейства Apple-смартфонів, отримав низку плюшок, повз які неможливо пройти без уваги. Чого тільки вартує перехід до універсального порту USB Type-C, який називають «переломним». Нова, помітно краща за якістю камера та ще швидший Bionic-чіп. 

Що ж обрати: айфон 14 чи 15? І новинка, і айфон попереднього року від Apple є дуже достойними гаджетами. Тож ти точно не пожалкуєш, не дивлячись на те, який зі смартфонів придбаєш.

05 Березня 2024, 09:03

Останні статті

Рейтинг бюджетних відеокарт.webp

Рейтинг бюджетних ігрових відеокарт

Ринок ігрових відеоадаптерів пропонує безліч варіантів як з урахуванням потреб, так і бюджету користувача. Незалежно від цілей, тут завжди є з чого вибрати: від більш дешевої відеокарти для легкого скролінгу до гігантів для підтримки найбільш інтенсивної гри.

author-icon

Кібер Рейтингович

19 Квітня 2024, 14:04

38

6 хв.

PlayStation чи Xbox.webp

PlayStation чи Xbox: яка ігрова консоль краще?

Не зважаючи на фактичну присутність на ринку трьох представників, насправді за лідерство в сегменті домашніх консолей змагаються лише Sony PlayStation і Xbox. Японська Nintendo Switch теж чудовий варіант приставки. Проте, саме ПС5 та Іксбокс пропонують графіку і потужну бібліотеку ексклюзивних ігор. І все це з приставкою «най». До того ж пристрої знаходяться майже в ідентичному ціновому діапазоні. Тож визначитись з однозначним фаворитом, який варто купити, для гравців лишається завдання із зірочкою.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Квітня 2024, 14:04

115

5 хв.

Xiaomi Redmi Note 13 (1)_11zon.webp

Огляд смартфонів Xiaomi серії Redmi Note 13

Серія Redmi Note, по праву, вважається однією з найбільш продаваних лінійок на базі Android у всьому світі. Незважаючи на особливу увагу, що приділяється флагманским девайсам, смартфони середнього класу від Xiaomi користуються неабиякою популярністю. За показниками продуктивності, обсягами пам'яті та рівнем фото вони гідно конкурують з бестселерами сімейства Galaxy A, OnePlus Nord тощо.

author-icon

Кібер Оглядович

23 Лютого 2024, 12:02

447

8 хв.

Який Айфон найдовше тримає батарею.webp

Який iPhone найдовше тримає батарею?

Тож цей день настав! Досліджуємо який айфон найдовше зможе відтворювати твої улюблені аудіотреки/відеокліпи та хто очолює топ за витривалістю акумулятора. Порівняймо роботу найпопулярніших моделей iPhone до хвилин — від найновіших до попередніх версій, та дізнаємось у кого ж краща батарея, за умов щоденної помірної чи інтенсивної активності — 4 і 7 години/день відповідно.

author-icon

Кібер Всезнайович

15 Лютого 2024, 14:02

95

5 хв.

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю.webp

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю

Кібернетики зібрали рейтинг смартфонів, які, не дивлячись на рівень навантаження, покажуть не лише гарну продуктивність за загальними характеристиками, але й автономність та стійкість батареї. Чесно про переваги та недоліки моделей від бюджетних до вищих за ціною далі по тексту.

author-icon

Кібер Рейтингович

13 Лютого 2024, 08:02

330

7 хв.