PlayStation чи Xbox: яка ігрова консоль краще?

author-icon

Кібер Всезнайович

113

5 хв.

Зміст

1

Характеристики та комплектація

2

Геймпади

3

Графічні можливості

4

Особливості інтерфейсів

5

Ігрові можливості консолей

6

Ексклюзивні ігри

7

​Онлайн-сервіси

8

Xbox чи Playstation: плюси та мінуси

Не зважаючи на фактичну присутність на ринку трьох представників, насправді за лідерство в сегменті домашніх консолей змагаються лише Sony PlayStation і Xbox

Японська Nintendo Switch теж чудовий варіант приставки. Проте, саме ПС5 та Іксбокс пропонують графіку і потужну бібліотеку ексклюзивних ігор. І все це з приставкою «най». До того ж пристрої знаходяться майже в ідентичному ціновому діапазоні. Тож визначитись з однозначним фаворитом, який варто купити, для гравців лишається завдання із зірочкою.

Слід розпочати з оцінки характеристик, продуктивності, графічного та геймінг-потенціалу приставок. І, зрештою, керуватись особистими уподобаннями. 

Щоб спростити завдання, його першу частину (порівняння двох найвідоміших консолей) Кібернетики виконали замість тебе. Тобі потрібно лише прочитати цю статтю та визначитись на чому грати.

У чому різниця між PlayStation та Xbox?

З точки зору загальної продуктивності, Сонька та Іксбокс майже однакові. Нещодавнє оновлення PS5 продемонструвало перевагу в 1-3% в деяких іграх. Проте, загалом, визначити приставку-переможця все ще дуже складно.

Характеристики та комплектація

У битві за параметрами п’ята Плейстейшн поступається Xbox.


Параметри консолі PlayStation 5

ЦП: 8 ядер 3,5 ГГц AMD Zen 2;
Графічний процесор: 10,3 терафлопс AMD RDNA 2;
Оперативна пам'ять: 16 Гб GDDR6;
Сховище: SSD на 825 Гб;
Роздільна здатність: до 8K;
Частота кадрів: до 120 FPS;
Оптичний привід: 4K UHD Blu-ray (лише на стандартній Плейстейшн).

Параметри консолі Xbox Series X

ЦП: 8 ядер 3,8 ГГц AMD Zen 2;
Графічний процесор: 12 терафлоп AMD RDNA 2;
Оперативна пам'ять: 16 Гб GDDR6;
Сховище: 1 Тб NVMe SSD;
Роздільна здатність: до 8K;
Частота кадрів: до 120 FPS;
Оптичний привід: 4K UHD Blu-ray.

Для більш видовищного геймінгу виробники доповнюють основні пристрої додатковими компонентами. Деякі з них входять до стандартного набору консолі, інші — можна купити окремо: від звичайної версії геймпаду до більш продвинутої або ж гарнітури віртуальної реальності VR. І, поки що, Плейстейшн від Sony справляється з цим набагато краще. 

Обидві приставки оснащені зручною підставкою, з можливістю розміщення:

  • горизонтально (PlayStation5);

  • вертикально (Xbox Series X).

Ця особливість пов'язана виключно з розташуванням вентиляційної системи консолей. Кабель type-c для підзарядки ПС5-геймпада та Kinect в XBox-наборі від Майкрософт. 

Як бачимо, продуктивність приставок лише частково може бути оцінено за технічними характеристиками. Однак Іксбокс має більш потужне обладнання як з точки зору GPU, так і об'єму сховища.

Геймпади

Кожна з консолей постачаються з якісними новими контролерами. Але все ж очевидною є перемога DualSense від Плейстейшн. І ось чому.

Останній джойстик Xbox трохи менший за свого попередника. Нижня частина стала більш текстурованою на дотик. Хоч різниця не суттєва, проте він більш ергономічний, тож грати стало ще зручніше. А комфорт ніколи не буває зайвим в геймінгу.

На лицьовій частині Іксбокс-геймпаду з’явилась кнопка Share. Торкнись її, щоб миттєво зберегти знімок екрана, або утримуй декілька секунд і тим самим зафіксуєш останні 29 секунд ігрового процесу. 

D-pad (елемент керування напрямком) налаштований по типу Elite Controller Series 2. Це робить його більш корисним для батлів, які вимагають масштабних дій (бойові ігри тощо), без надінтенсивних натискань вгору, вниз, ліворуч або праворуч.

Проте, той факт, що контролер Іксбокс-приставки працює від батарейок типу АА замість вбудованого акумулятора, здається досить архаїчним.

DualSense від PlayStation, в свою чергу, зазнав разючих змін і є значним кроком вперед у порівнянні з DualShock 4. Sony зробила його більшим за розміром, однак зберегла загальну форму та розташування кнопок. Головні фішки геймпаду: 

  • тактильний зворотний зв’язок, що імітує відчуття об’єктів в русі;

  • опір у тригерах, який дає змогу геймеру грати та відчувати, ніби він тримає в руках реальну зброю.

Ще одне доповнення — вбудований мікрофон DualSense, який має власну кнопку вимкнення звуку вгорі. Це дозволяє під'єднати будь-яку пару стандартних навушників до нижньої частини контролера, залишаючи при цьому можливість спілкуватися з друзями в онлайн-іграх.

Графічні можливості

Серед графічних функцій наступного покоління найважливішою є технологія трасування променів, яку отримали обидва пристрої. Це ставить приставки PlayStation та Іксбокс на один рівень із сучасними відеокартами ПК. Вона покращує освітлення, тіні та робить геймінг значно реалістичнішим. 

Заявлене обома брендами значення роздільної здатності — до 8K. Але ні Плейстейшн, ні Xbox не використовує свої потужності для передачі картинки у подібному форматі. Натомість на обох приставках цільовою продуктивністю є 4K при 60 Гц. Ігри частотою 120 кадрів в секунду доступні лише на телевізорах з підтримкою сигналів 4K@120 Гц. А список подібних телеків поки що не надто великий.

PlayStation на рівні з Іксбокс також підтримує змінну частоту оновлення (VRR) і автоматичний режим низької затримки (ALLM). За рахунок цих функцій, приставки ефективно надсилають сигнали сумісному теле-девайсу, щоб перевести його в режим геймінгу.

Особливості інтерфейсів

Інтерфейс користувача ПС5 далеко не ідеальний. Не зважаючи на витриманий мінімалізм від Sony, його все ж вважають більш часозатратним. І хоч справжні фанати п'ятої Соньки аж ніяк не рахують це недоліком системи. Проте, на відміну від нової Xbox, з навігацією головного екрану консолі PlayStation гравець провозиться приблизно на третину довше.

Один із способів покращення взаємодії з користувачем від Microsoft — це розміщення меню швидкого доступу у верхній частині екрана. З його допомогою здійснюється перехід до бібліотеки, Xbox Game Pass, пошуку та налаштувань приставки. 

Компанія зазначає, що новий користувальницький інтерфейс Іксбокс створює більше простору для персоналізації геймінгу. Він дає можливість змінити фон відповідно до обраної гри, представляє списки підібраних ігор для кожного гравця, додає розділ «Оновлення друзів і спільноти» тощо.

Ігрові можливості консолей

Обидві консолі оснащені 8-ядерним чіпсетом від AMD, але приставка Майкрософт Іксбокс працює на частоті 3,8 ГГц, а PlayStation — на 3,5 ГГц. Графічні процесори також від аналогічного виробника. При цьому, Xbox забезпечує 12 терафлопс потужності проти 10,28 у конкурента від Sony. 

Замість механічних жорстких дисків, девайси отримали SSD-накопичувачі (твердотілі). Microsoft пропонує терабайт пам’яті на противагу 825 Гб у стандартної PlayStation. Проте, це аж ніяк не заважає останній бути більш ніж удвічі швидшою за Series X. А, якщо обрати приставку в моделі Slim, показники обох консолей зрівняються.

ІПС5, і Іксбокс мають чудові функції зворотної сумісності. Та все ж остання більш гнучка та сягає набагато глибше в бібліотеку Microsoft.

Ексклюзивні ігри

Який вибір є кращим, залежить виключно від типу розваг, що до вподоби користувачу. Проте, справедливо відмітити, що в цьому PlayStation має відчутну перевагу над приставкою Xbox. 

Не можна заперечувати геніальність Halo Infinite, Forza Horizon 5 та Starfield від Іксбокс. Та чи зможуть вони затьмарити легендарні: Spider-Man: Miles Morales, The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima, Uncharted 4, God of War і Horizon Forbidden West (топ найкращих ігор для ПС5)?

Зрештою, це питання, що залишається відкритим для обговорення. Приставка від Sony виграє з точки зору ексклюзивів як нових, так і загально існуючих; Xbox — це дивовижна пропозиція, яка продовжує переважати над PlayStation Plus. 

Оголошуємо нічию!

​Онлайн-сервіси

Приставки надають змогу грати в понад 100 нових і класичних ігор, які можна купити, за допомогою підписки — Xbox Game Pass чи PlayStation Plus.

Окрім завантаження, останні дозволяють транслювати вибрані ігри на свої консолі, не встановлюючи їх. У випадку з Іксбокс трансляція також доступна на мобільних пристроях, ПК та смарт-телевізорах Samsung. Тим часом користувачу Плейстейшн знадобиться Premium-план, а підтримка потокового передавання обмежена лише консоллю та ПК.

За умови квартальної або річної передплати, користувач Sony PlayStation отримує знижку на підписку. Тоді як Майкрософт Іксбокс пропонує довгострокові плюшки на Game Pass Core.

Порівнюючи тарифи обох приставок, пропозиція від Xbox виглядає дещо надійнішою завдяки:

  • низці нових назв, 

  • ширшим можливостям,

  • параметрам потокового передавання. 

Але каталог PlayStation Plus все ще може похвалитися купою хітових ігор. В підсумку, жодна із послуг підписки не є настільки ідеальною, щоб зробити одну консоль кращою за іншу.

Xbox чи Playstation: плюси та мінуси

Не зважаючи на те, що виділити однозначного фаворита в цього протистоянні, так і не вдалось, з легкістю можна виокремити очевидні плюси та мінуси кожної з домашніх консолей.

Переваги PlayStation:

  • швидкий SSD;

  • спритний геймпад DualSense;

  • відмінне 4K-зображення.

Недоліки PlayStation:

  • масивна, громіздка конструкція;

  • комусь геймпад здасться занадто великим.

Переваги Xbox:

  • потужність;

  • швидке завантаження ігор;

  • гарні умови передплати.

Недоліки Xbox:

  • мало якісних ексклюзивів;

  • габаритна і важка.

На думку Кібернетики, приставка Плейстейшн все ж залишається відносно явним переможцем. За умов подібності з Іксбокс в ціні та продуктивності в іграх, рішення зводиться до ексклюзивів. А це точно прерогатива Sony PlayStation. Однак, Xbox Series X все одно є надійним вибором з купою цікавих ігор, що заощадить кошти на підписці.

Найновіші версії консолей та аксесуарів до них, можна купити в інтернет-магазині Кібернетики. Отримуй кешбек за кожне виконане замовлення та розраховуйся бонусними гривнями за наступні покупки.

05 Квітня 2024, 14:04

Останні статті

Рейтинг бюджетних відеокарт.webp

Рейтинг бюджетних ігрових відеокарт

Ринок ігрових відеоадаптерів пропонує безліч варіантів як з урахуванням потреб, так і бюджету користувача. Незалежно від цілей, тут завжди є з чого вибрати: від більш дешевої відеокарти для легкого скролінгу до гігантів для підтримки найбільш інтенсивної гри.

author-icon

Кібер Рейтингович

19 Квітня 2024, 14:04

38

6 хв.

14 чи 15.webp

Різниця між iPhone 15 та iPhone 14: порівняння смартфонів

Порівняємо 14 vs 15, та, з урахуванням технічних параметрів, режимів функціонування і вартості, визначимо айфон, на який тобі варто перейти.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Березня 2024, 09:03

133

6 хв.

Xiaomi Redmi Note 13 (1)_11zon.webp

Огляд смартфонів Xiaomi серії Redmi Note 13

Серія Redmi Note, по праву, вважається однією з найбільш продаваних лінійок на базі Android у всьому світі. Незважаючи на особливу увагу, що приділяється флагманским девайсам, смартфони середнього класу від Xiaomi користуються неабиякою популярністю. За показниками продуктивності, обсягами пам'яті та рівнем фото вони гідно конкурують з бестселерами сімейства Galaxy A, OnePlus Nord тощо.

author-icon

Кібер Оглядович

23 Лютого 2024, 12:02

428

8 хв.

Який Айфон найдовше тримає батарею.webp

Який iPhone найдовше тримає батарею?

Тож цей день настав! Досліджуємо який айфон найдовше зможе відтворювати твої улюблені аудіотреки/відеокліпи та хто очолює топ за витривалістю акумулятора. Порівняймо роботу найпопулярніших моделей iPhone до хвилин — від найновіших до попередніх версій, та дізнаємось у кого ж краща батарея, за умов щоденної помірної чи інтенсивної активності — 4 і 7 години/день відповідно.

author-icon

Кібер Всезнайович

15 Лютого 2024, 14:02

95

5 хв.

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю.webp

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю

Кібернетики зібрали рейтинг смартфонів, які, не дивлячись на рівень навантаження, покажуть не лише гарну продуктивність за загальними характеристиками, але й автономність та стійкість батареї. Чесно про переваги та недоліки моделей від бюджетних до вищих за ціною далі по тексту.

author-icon

Кібер Рейтингович

13 Лютого 2024, 08:02

328

7 хв.