Як обрати ігровий ноутбук? Основні критерії вибору ноутбука для геймера

author-icon

Кібер Рекомендович

113

5 хв.

Якщо для тебе геймінг не пусте слово, то ти як ніхто розумієш важливість підбору ноутбуку, що приведе тебе до перемоги! Швидкість, спритність, сила, звісно, твоя заслуга! Проте, маючи «слабенький» девайс з середнім залізом, складно розраховувати на великі результати й видовищні ігри. Спираючись на багаторічний досвід кібер-фелімі, ділимось порадами, керуючись якими ти з легкістю знайдеш свій найшвидший, потужний ноут.

Критерії вибору геймерського ноутбука

Авжеж розмір, колір та дизайн мають значення. Однак, розглянемо основні критерії, на які маєш звернути увагу в першу чергу, коли захочеш купити ноутбук для геймінгу.


Екран ноутбука


Тут можна сміливо користуватись твердженням ー чим більше, тим краще! Якщо не плануєш постійно тягати ноут з собою або просто не робиш ставку на мобільність девайсу, обирай великі екрани діагоналлю 17+ дюймів. В іншому випадку, зупинись на моделі з дисплеєм від 13″ до 16″.

Роздільна здатність та частота оновлення екрану ー плюс 2 параметри, які, ще до момента покупки ноутбука, розкажуть тобі про якість зображення. Чим вищий показник пікселів, тим зображення чіткіше (1080p добре, 1440p/4K ще краще), а значення в герцах ー покаже скільки зображень відмалює екран за 1 секунду (144Гц ідеально).

Оціни тип екрану:

TN-екран ー це крута передача динаміки рухів, але будь готовим до посередніх насиченості та контрасту кольорів.

IPS-екран ー на противагу попередньому, екран поступається у передачі рухомої картинки, проте гарантує його круту якість.

OLED-екран ー  найдорожчі представники, однак найбільш топові за всіма показниками.

Проте, навіть за умови вибору найкрутішого за параметрами екрану, його крутість анулюється без високопродуктивного центрального та графічного процесора.


Центральний процесор


Процесор ー це деталь, що керує всіма «розумними» процесами в ноуті та є його мозковою частиною. Тож від нього точно залежить те, наскільки потужні ігри ти зможеш запускати. Переглядаючи опис характеристик ноутбуку, поміж інших, поцікався такими технічними параметрами як:

  1. Кількість ядер процесора. Цей компонент може мати декілька окремо діючих ядер для обробки запитів. Чим більше ядер, тим вища продуктивність ноутбуку. Серед сучасних ігрових пристроїв показник кількості ядер процесора ранжується від 4 до 24 ー вибір залежить від поставлених завдань і наявного бюджету.

  2. Тактова частота процесора. Це поняття розкриває кількість елементарних операцій (тактів), що виконує система за 1 секунду. Чим вище показний тактової частоти, тим більша швидкість процесора і тим спритніше він обробляє інструкції, що надходять від програмного забезпечення. 

Якщо ти з тієї групи гравців, котрим завжди мало потужності, можеш скористатись схемою «розгону» процесора (підвищення тактової частоти процесора до критичних значень). Так ти отримаєш найшвидший комп та його максимальні показники продуктивності. Однак, відмітимо, що подібні маніпуляції можуть значно вплинути на роботу ноутбуку в бік погіршення, оскільки сильніше нагрівають девайс. Крім того, сучасні ноути достатньо потужні, тож подібний лайфхак скоріше всього тобі не знадобиться.


Ігрова відеокарта


Ігровий ноутбук може мати один з двох типів відеокарт ー інтегровану або дискретну. Перша вбудована в центральний процесор та поступається потужністю. Тоді як дискретна являє собою окремий «організм» у вигляді чипа (плати), що більш продуктивний та надає геймеру великі переваги. 

Оскільки картинка має вагоме значення в геймінгу, відеокарта ー це те, на чому ми б не радили економити. В іншому разі, твій ноут буде мало чим відрізнятись від звичайного.

Одним з ключових елементів цього компоненту є графічний процесор, який в дуеті з центральним створює ті самі пікселі на екрані та відповідає за плавні переходи та якісну картинку. Модель графічного процесора GeForce RTX є однією з найпоширеніших. Вона гарантує високу результативність під час виконання графічних завдань. Проте, для затятих геймерів, які до цього ще й мали досвід гри за стаціонарним компом, цього графічного процесора може бути недостатньо. Якщо ти один з них, в подальшому оновлюй пристрій на графічний процесор класом вище.

З власного досвіду, радимо не поспішати з вибором останнього, а попрацювати над оптимізацією роботи наявного графічного процесора.

Показник пам'яті відеокарти (місце, де тимчасово зберігатимуться зображення, що виводиться на дисплей) також має значення ー ідеальний варіант на 8, 11 Гб та більше в форматі GDDR6.


Жорсткий диск (HDD)


Пригадай скільки місця на диску в тебе зайняла остання гра? Впевнені, що немало. Тож обираючи ноутбук, зупиняй вибір на користь якомога місткого жорсткого диску. Оптимальне значення, від якого можна стартувати ー 1 Тбайт. Однак з урахуванням можливостей розширення обсягу сховища за рахунок зовнішніх накопичувачів, допустимим є і менший розмір.

Загалом, підлаштовуючись під потреби покупців, виробники ноутбуків різних цінових сегментів облаштовують більшість моделей достойним об'ємом пам'яті. А деякі, щоб допомогти тобі стрибнути вище голови, оснающують девайси HDD і SSD накопичувачами одночасно, щоб твоя машина була ще продуктивнішою. SSD ー це твердотільний накопичувач, що більш ніж вдвічі швидше стандартного жорсткого диску. 

Тому, золота середина ー це поєднання в ноуті обох сховищ:

  • HDD-накопичувач ー для зберігання даних частого використання;

  • SSD-накопичувач ー в якості сховища для файлів операційної системи.


Оперативна пам’ять (RAM)


Критичний мінімум оперативної пам'яті ноутбуку, для задоволення базових потреб в геймінгу ー 8 Гб. Проте, щоб комфортно та впевнено грати без підвисань орієнтуйтесь на об’єм в 16 ГБ

Пам'ятай: більш вагомі та ресурсозатратні завдання потребують вищий показник обсягу оперативної пам'яті. Тож орієнтуйся на заплановані задачі, які ти ставиш перед лептопом.

Значення RAM важливе саме в симбіозі з іншими потужностями заліза ー його процесора та відеокарти.  Рекомендуємо купувати ноутбук із запасом оперативки, щоб і через певний час твій комп «потягнув» ー нові більш вибагливі ігри. 

Однак, не засмучуйся, якщо ціна зависока, а коштів не вистачає, бо сховище даних і оперативна пам’ять ー це ті компоненти системи, які можна оновлювати та покращити з часом. Вивчи характеристики обраної моделі та переконайся, що технічна сторона девайсу дозволяє це зробити в майбутньому.


Система охолодження


Стабільність температур компонентів ноута, від яких залежить тривалість його життя, це ще один критерій, повз який не радимо проходити повз. Центральний та графічний процесор, як і чіпсет, можуть з легкістю постраждати від перегрів та призвести до незворотного «ерору» на екрані.

Оцінюючи систему охолодження, зверни увагу як на конструкцію корпусу ігрового ноутбука (наявність отворів на нижніх та боковій панелі), так і результати тестів. Бо саме тести можуть показати наскільки ефективно вона працює. Орієнтуйтесь на діапазон температур ー 60°С-85°С. Показники процесора/відеокарти, що не перевищують верхнє значення, вважаються нормою для ігрового лептопа.

Додатково можеш замовити підставку для ноуту, яка не тільки забезпечує зручне положення пристрою, а й допоможе його охолодити в потрібний момент. 


Клавіатура


Ще один компонент, важливість якого не варто недооцінювати. Обов'язковий мінімум ー це зручність. А як щодо різнокольорових режимів підсвітки? Погодься, так грати набагато цікавіше.  

А такі додаткові плюшки як зміна кольору підсвітки в залежності від настрою/стану здоров'я ігрового персонажа додадуть процесу ще більше яскравості. Сюди ж додай підбір чутливої ігрової мишки, яка є незамінним атрибутом будь-якого гравця.



Акустика


В залежності від твоїх уподобань обирай між зовнішньою та внутрішньою акустикою. Якщо звукове супроводження своїх батлів плануєш довірити стильній колонці або цілій аудіосистемі, поцікався чи підтримує звукова карта лептопа багатоканальний звук. Обираєш другий варіант? Переконайся в якості та чистоті звучання, переглядаючи пристрій безпосередньо в магазині або ж відеовідгуки до нього.


Автономність


Якщо при покупці ігрового компа твій вибір падає саме на ноутбук, очевидно ти обираєш його за портативність. Можливість зручно облаштувати робоче місце (грати вдома) та легко змінювати його в залежності від обставин (чи в будь-якому іншому місці), навіть якщо поруч немає джерела електроенергії.  

Тож звертай увагу на ноутбуки з ємністю акумулятора від 4000 мАг і більше ー чим він потужніший, тим краще. Топовим варіантом буде девайс зі знімною батареєю. Так, в разі необхідності, ти легко зможеш поповнити запас енергії, просто змінивши її на запасну.

Висновок

Обираючи свій найшвидший ігровий ноутбук, приділи час деталям та уважно переглянь технічні характеристики девайсу. Порівнюй не лише ціну, але й перелік параметрів, від яких безпосередньо залежить процес гри. 

Перечитав поради, проте все рівно вагаєшся який ноутбук купити? Тоді чекаємо тебе в магазинах мережі Кібернетики, щоб разом розглянути варіанти, які підійдуть саме тобі, з оновленого модельного ряду.  Обирай на сайті та, в разі наявності уточнюючих питань, телефонуй або пиши для зв'язку з менеджером, який допоможе замовити потрібну модель якнайшвидше.


07 Лютого 2024, 15:02

Останні статті

Рейтинг бюджетних відеокарт.webp

Рейтинг бюджетних ігрових відеокарт

Ринок ігрових відеоадаптерів пропонує безліч варіантів як з урахуванням потреб, так і бюджету користувача. Незалежно від цілей, тут завжди є з чого вибрати: від більш дешевої відеокарти для легкого скролінгу до гігантів для підтримки найбільш інтенсивної гри.

author-icon

Кібер Рейтингович

19 Квітня 2024, 14:04

38

6 хв.

PlayStation чи Xbox.webp

PlayStation чи Xbox: яка ігрова консоль краще?

Не зважаючи на фактичну присутність на ринку трьох представників, насправді за лідерство в сегменті домашніх консолей змагаються лише Sony PlayStation і Xbox. Японська Nintendo Switch теж чудовий варіант приставки. Проте, саме ПС5 та Іксбокс пропонують графіку і потужну бібліотеку ексклюзивних ігор. І все це з приставкою «най». До того ж пристрої знаходяться майже в ідентичному ціновому діапазоні. Тож визначитись з однозначним фаворитом, який варто купити, для гравців лишається завдання із зірочкою.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Квітня 2024, 14:04

113

5 хв.

14 чи 15.webp

Різниця між iPhone 15 та iPhone 14: порівняння смартфонів

Порівняємо 14 vs 15, та, з урахуванням технічних параметрів, режимів функціонування і вартості, визначимо айфон, на який тобі варто перейти.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Березня 2024, 09:03

133

6 хв.

Xiaomi Redmi Note 13 (1)_11zon.webp

Огляд смартфонів Xiaomi серії Redmi Note 13

Серія Redmi Note, по праву, вважається однією з найбільш продаваних лінійок на базі Android у всьому світі. Незважаючи на особливу увагу, що приділяється флагманским девайсам, смартфони середнього класу від Xiaomi користуються неабиякою популярністю. За показниками продуктивності, обсягами пам'яті та рівнем фото вони гідно конкурують з бестселерами сімейства Galaxy A, OnePlus Nord тощо.

author-icon

Кібер Оглядович

23 Лютого 2024, 12:02

442

8 хв.

Який Айфон найдовше тримає батарею.webp

Який iPhone найдовше тримає батарею?

Тож цей день настав! Досліджуємо який айфон найдовше зможе відтворювати твої улюблені аудіотреки/відеокліпи та хто очолює топ за витривалістю акумулятора. Порівняймо роботу найпопулярніших моделей iPhone до хвилин — від найновіших до попередніх версій, та дізнаємось у кого ж краща батарея, за умов щоденної помірної чи інтенсивної активності — 4 і 7 години/день відповідно.

author-icon

Кібер Всезнайович

15 Лютого 2024, 14:02

95

5 хв.

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю.webp

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю

Кібернетики зібрали рейтинг смартфонів, які, не дивлячись на рівень навантаження, покажуть не лише гарну продуктивність за загальними характеристиками, але й автономність та стійкість батареї. Чесно про переваги та недоліки моделей від бюджетних до вищих за ціною далі по тексту.

author-icon

Кібер Рейтингович

13 Лютого 2024, 08:02

329

7 хв.