Вибір електросамоката: топ порад та орієнтирів на 2023 рік

author-icon

Кібер Рекомендович

235

9 хв.

Зміст

1

Для чого потрібен електросамокат?

2

Популярність електросамокатів в великих містах України

3

Переваги та недоліки електросамокатів

4

Основні критерії вибору електросамоката у 2023 році

5

Як обрати електросамокат для дорослого

6

Як обрати електросамокат для підлітка

7

Як обрати електросамокат для дитини

8

7 корисних порад для вибору електросамоката

9

Найкращі пропозиції від інтернет-магазину «Кібернетики»

10

Висновки

Для чого потрібен електросамокат? 

Якщо ти вже на цій сторінці, тобі, як мінімум, просто цікаво дізнатись про ще один технологічний витвір, значно полегшуючий життя типового жителя міста. Або ж ти той самий працівник року, до болі знайомий з поняттями: «затори», «час пік», «пояснювальна за запізнення», «і…ще одна пояснювальна» та труднощами пересування з точки «К» в точку «И». Чи добросовісний батько, який наважився придбати девайс, що так довго клянчить улюблене чадо.

Ким би ти не був, команда «Кібернетики» має досвід у будь-якому з перелічених кейсів (звісно, крім запізнення на роботу - інфа для начальника ).  

На що звернути увагу, щоб забезпечити максимальний комфорт пересування, та як обрати електросамокат, що найкраще відповідає бажаним параметрам, поділимось далі.


Популярність електросамокатів в великих містах України

Зважаючи на основну функцію самоката - подолання відстані, подиву від зростання попиту на даний вид транспорту, особливо у містах зі значним обсягом трафіку, не виникає. До того ж, в сучасних реаліях, електросамокат - це економія не тільки твого часу, але й грошей. Акумулятор цього малого не споживає ні Pulls 95, ні DP EURO, тож водій електросамоката залітає на автозаправну станцію виключно за хот-догом.

Крім того, твій електричний друг - це еко-тренд. 

Сукупність характеристик зі знаком «плюс» дозволили йому посісти почесне місце серед актуальних нині учасників дорожнього руху.


Переваги та недоліки електросамокатів

Пропонуємо познайомитись ближче з ключовими параметрами електричного самокату, які розділимо на безумовні плюси та можливі мінуси. 

Спершу про хороше:

  • Мобільність. Навіть ті, хто має мінімальний демо-досвід користування електросамокатом, стовідсотково відчули головну його перевагу як засобу пересування. Оминути затори, скоротити дистанцію, проїхати в недоступних для авто- та мото- транспорту місцях - місія здійсненна для власників електросамоката. А доступність заряду на відстань від 15 до 30 км, в залежності від обраної моделі, дає можливість без побоювання дістатись місця призначення. 

  • Функціональність та компактність. Можна обрати електросамокат як зі складаною, так і напівскладаною конструкцією, що робить його менш об'ємним, а отже дозволить зменшити головний біль з питань транспортування та зберігання. До того ж, вага електричного самоката в середньому варіюється між 8 та 16 кг. Це дає можливість легко справлятись з ним самостійно, без сторонньої допомоги.

  • Живлення. Тут все просто - звичайна розетка. Повний заряд займе від 3 до 5 годин. В цей час ти працюєш, відпочиваєш, сидиш на зустрічі, а електросамокат набирається сил на наступні 20 км. Якщо ж, можливості додаткової підзарядки акумулятора немає - прокачуємо ноги, використовуючи самокат як звичайний.

  • Екологічність. Як вже було зазначено вище, електросамокат - це еко в найчистішому вигляді. Уяви, ти робиш вибір на користь електротранспорту, і, як наслідок, -  кайфуєш від процесу та приносиш 0% шкоди екології міста. Що може бути важливіше чистого повітря для нас з тобою? 

  • Доступність. Керування самоката не потребує спеціальних дозволів чи посвідчення водія. Проте, це виключення діє лише для тих моделей електросамокатів, які мають мотор номінальною максимальною потужністю (в режимі тривалого навантаження) від 0,25 кВт до 4 кВт. Останні прирівнюються до мопедів та є повноцінними учасниками дорожнього руху з правами категорії М. Проте, уважними на дорозі, тротуарі чи в парку мають бути всі, без виключення.

Тепер, трішки незручностей:

  • Залежність від погодних умов. Зливи, сніг, морозна та вітряна погода - не найкращі супутники прогулянок на електросамокаті. Це, звісно, зовсім не виключає його використання в період від глибокої осені до ранньої весни, адже і взимку погода видається сухою та комфортною для прогулянок. Проте, в непогоду доведеться влаштувати самокату тимчасовий відпочинок.

  • Захист. Оскільки, гарантія від крадіжки електросамоката може бути забезпечена тільки за допомогою спеціального замку, що фіксується на гальмівному диску, більшість користувачів побоюються залишати транспорт без нагляду. Це створює незручності, в ситуації, коли важливо опинитись там, де «вхід з самокатом заборонено».


Основні критерії вибору електросамоката у 2023 році

Який він, твій ідеальний електросамокат? Обираєш потужність чи комфорт? Стильний дизайн чи місткий акумулятор? Якщо гадки не маєш, на що звернути увагу, перебираючи всі можливі моделі, лови рекомендації від команди «Кібернетики» нижче.

Щоб вибір був максимально вдалим, важливо відповісти собі та/або консультанту магазину на наступні питання:

Хто саме користуватиметься електросамокатом?

Вік, зріст, вага та фізичні особливості є вагомими параметрами підбору. З урахуванням останніх, визначаємо бажані габарити та порівнюємо характеристики, що впливають на рівень складності управління транспортним засобом. Для прикладу, дитячий, підлітковий чи дорослий електросамокати - їх відмінність очевидна.

Цілі використання?

Якщо електросамокат для тебе це просто девайс для прогулянок в сонячну погоду вихідного дня «за нагоди», можна бути не надто прискіпливим у виборі. Розраховуєш на щось більше? Важливо врахувати дистанцію, умови використання та якість покриття маршруту, з урахуванням яких визначимось з розміром колес, акумулятором, типом приводу/ мотору та іншим.

Маючи відповіді на питання вище, перейдемо до підбору моделі електросамоката, що відповідає індивідуальним параметрам користувача:

Діаметр колес.

В залежності від майбутньої місцевості прогулянок, обирай найоптимальніший розмір колес електротранспорту - від 5 до 12 дюймів. Алгоритм простий - чим більше дюймів, тим краща прохідність та стійкіший електросамокат, але тим він і важчий.

Якщо «Велике будівництво» прийшло до твого міста, і ти знаєш, де шукати ідеально рівне покриття, колес 5-7 дюймів буде достатньо; 8-10 - для випробувань нерівностей; від 10 дюймів - чудово впорається навіть з лісовою місцевістю.

Потужність.

Показник потужності електродвигуна прямо пропорційний швидкості розгону та тязі, необхідної для легкого подолання підйомів. Оптимальний показник для:

  • підлітків та прекрасної половини людства (до 90 кг) - до 250 Вт;

  • чоловіків (понад 90 кг) -  250 Вт та вище.

Ємність батареї.

Рекомендуємо обрати літієвий акумулятор ємністю від 200 Wh. 

Користуючись всього однією математичною операцією, ти завжди зможеш зрозуміти, скільки насправді той чи інший електричний самокат може проїхати на одному заряді: пробіг = показник ємності (у Wh) / 10. Наприклад, десята частина від 200 Wh становить 20 - саме стільки кілометрів протримає акумулятор обраного електросамоката. Додатково, на пробіг впливатиме як фізичні параметри користувача, так і загальні умови експлуатації акумулятора.

Вага електросамоката.

Тут важливо віднайти золоту середину. Суперлегкі та легкі самокати (до 12 кг) - найпопулярніший варіант. Проте, як правило, останні мають менший пробіг. Чим легше засіб, тим більше відчуватимуться вібрації від нерівностей на дорозі, за рахунок меншого діаметру колес.

Відсутність же будь-яких вимог до ваги дозволяє робити акцент на витривалість та сміливо обирати між середніми (12 - 19 кг), важкими (19 - 24 кг) та суперважкими (24 кг і вище).

Швидкість.

Сучасні самокати дають можливість розігнатись до 100 км/год. Для комфортного та, головне, безпечного управління рекомендуємо тримати курс на швидкість – до 30 км/год. Показник 40-45 км/год краще не перетинати.



Як обрати електросамокат для дорослого

Це найлегший варіант. 

Якщо ти:

  •  дочитав до цього місця,

  •  окреслив бажану модель самоката, за описаними вище параметрами,

  •  вважаєш себе дорослим та підпадаєш під критерії повноліття, згідно законодавства України,

 чекаємо тебе на сайті «Кібернетики», в будь-якому магазині мережі або за телефонами гарячої лінії. 

Ми точно знаємо, які колеса потрібні саме тобі


Як обрати електросамокат для підлітка

Як обговорювалось вище, зважаємо на індивідуальні характеристики потенційного користувача. Важливо: висота керма - не вище середини грудей (або трохи нижче). Віддавай перевагу регулюючим механізмам. Рекомендована вага підліткового (від 13 років) електросамоката - 14,0-15,0 кг. 


Як обрати електросамокат для дитини

Для найвибагливіших покупців також діють попередні критерії вибору. Оптимальна вага - 8,0-12,0 кг. Задля максимальної безпеки потрібно зупинити вибір на девайсах, що мають невеликий пробіг та швидкість. Підсвічування - ще одна фітча з пріоритетом 100500. Нехай електротранспорт маячить як новорічна ялинка - правило, що актуальне для всіх вікових категорій.


7 корисних порад для вибору електросамоката

  • Довірся професіоналам. Купуй самокат лише в перевірених магазинах, завчасно ознайомившись з відгуками користувачів про задану модель (бренд). Пам'ятай про гарантійний термін та умови.

  • Зверни увагу на матеріал корпусу. Сталь міцніше алюмінію, проте перевага останнього - легкість, що однозначно завдає меньше клопоту при перенесенні/ транспортуванні, та додає швидкості. З алюмінію, зокрема, виконані більшість дитячих моделей електросамокатів.

  • Переконайся в надійності складаного механізму. Якщо тобі не до вподоби монолітні конструкції, важливо приділити особливу увагу міцності рухомих частин електросамоката. Їх якість напряму впливає на термін служби.

  • Враховуй висоту керма. Порада гостро актуальна для електросамокатів зі статичною висотою. Кермо знаходиться на рівні грудей користувача чи трохи нижче? Тоді, ця модель те, що тобі потрібно.

  • Зроби вибір на користь приводу типу «колесо-мотор». Перевага подібних колес - меньший шум, герметичність та довговічність (на противагу моторам з ланцюговим приводом). Подібна конструкція надає більше можливостей власнику електросамоката в проходженні лабіринтів міста. А ще, мотор-колеса не вимагають особливого догляду.  

  • Зроби себе яскравим. Ретельно перебираючи технічні параметри електричного транспорту, памятай про головне - безпеку. Зупини вибір на моделі з підсвічуванням або ж купуй додаткові плюшки та роби апгрейд самоката самостійно. Світлодіодна стрічка чи LED підсвічування - дієвий інструмент приваблення перехожих та водіїв. Крім того, переднє, заднє чи бокове підсвічування допоможе орієнтуватись на дорозі в темний час доби. Ну і, звісно, друже, - збав швидкість! Адже, жодне підсвічування не замінить свідоме й обдумане керування.

  • Оціни комфорт. Обравши колеса відповідного типу, ти вже подбав про те, щоб дорога до точки призначення була менш стомлюючою. Те ж саме стосується ширини деки для ніг. Це важливий аспект, так як за будь-якої швидкості та умов руху, прогулянка власника електросамоката має бути зручною.


Найкращі пропозиції від інтернет-магазину «Кібернетики»

Зважаючи на багатолітній досвід продажів, ми просто не маємо права заперечувати популярність моделей електросамокатів бренду Xiaomi та Ninebot. Компанії, дійсно, доклали немало зусиль для схрещення функціональності та дизайну за приємною ціною. Сукупність параметрів більшості самокатів виводить останніх на лідерські позиції продажів.

Проте, «популярний» не дорівнює «кращій». Ринок електросамокатів 2023 року наповнений і менш відомими представниками, котрі, як і їх попередники, не пасуть задніх ні в якості акумулятора чи колес, ні в міцності корпусу, ні в різноманітті вибору.

Тож, обираючи свій електричний транспорт, звертай увагу на весь перелік брендів. Ще краще, довірся рекомендаціям менеджерів інтернет-магазину «Кібернетики» або оффлайн-представництв твого міста.


Висновки

«Сім разів відміряй – один відріж» або «Скільки людей - стільки і самокатів». Про що це ми? Про те, що можна довго розмірковувати, який же електросамокат краще обрати саме тобі за характеристиками, ціною та кольором очей. 

Маємо надію, що підбірка порад «Кібернетики», скоротить час на вибір та вагання, і приблизить покупку електричного улюбленця.

02 Січня 2024, 15:01

Останні статті

Рейтинг бюджетних відеокарт.webp

Рейтинг бюджетних ігрових відеокарт

Ринок ігрових відеоадаптерів пропонує безліч варіантів як з урахуванням потреб, так і бюджету користувача. Незалежно від цілей, тут завжди є з чого вибрати: від більш дешевої відеокарти для легкого скролінгу до гігантів для підтримки найбільш інтенсивної гри.

author-icon

Кібер Рейтингович

19 Квітня 2024, 14:04

38

6 хв.

PlayStation чи Xbox.webp

PlayStation чи Xbox: яка ігрова консоль краще?

Не зважаючи на фактичну присутність на ринку трьох представників, насправді за лідерство в сегменті домашніх консолей змагаються лише Sony PlayStation і Xbox. Японська Nintendo Switch теж чудовий варіант приставки. Проте, саме ПС5 та Іксбокс пропонують графіку і потужну бібліотеку ексклюзивних ігор. І все це з приставкою «най». До того ж пристрої знаходяться майже в ідентичному ціновому діапазоні. Тож визначитись з однозначним фаворитом, який варто купити, для гравців лишається завдання із зірочкою.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Квітня 2024, 14:04

113

5 хв.

14 чи 15.webp

Різниця між iPhone 15 та iPhone 14: порівняння смартфонів

Порівняємо 14 vs 15, та, з урахуванням технічних параметрів, режимів функціонування і вартості, визначимо айфон, на який тобі варто перейти.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Березня 2024, 09:03

133

6 хв.

Xiaomi Redmi Note 13 (1)_11zon.webp

Огляд смартфонів Xiaomi серії Redmi Note 13

Серія Redmi Note, по праву, вважається однією з найбільш продаваних лінійок на базі Android у всьому світі. Незважаючи на особливу увагу, що приділяється флагманским девайсам, смартфони середнього класу від Xiaomi користуються неабиякою популярністю. За показниками продуктивності, обсягами пам'яті та рівнем фото вони гідно конкурують з бестселерами сімейства Galaxy A, OnePlus Nord тощо.

author-icon

Кібер Оглядович

23 Лютого 2024, 12:02

427

8 хв.

Який Айфон найдовше тримає батарею.webp

Який iPhone найдовше тримає батарею?

Тож цей день настав! Досліджуємо який айфон найдовше зможе відтворювати твої улюблені аудіотреки/відеокліпи та хто очолює топ за витривалістю акумулятора. Порівняймо роботу найпопулярніших моделей iPhone до хвилин — від найновіших до попередніх версій, та дізнаємось у кого ж краща батарея, за умов щоденної помірної чи інтенсивної активності — 4 і 7 години/день відповідно.

author-icon

Кібер Всезнайович

15 Лютого 2024, 14:02

95

5 хв.

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю.webp

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю

Кібернетики зібрали рейтинг смартфонів, які, не дивлячись на рівень навантаження, покажуть не лише гарну продуктивність за загальними характеристиками, але й автономність та стійкість батареї. Чесно про переваги та недоліки моделей від бюджетних до вищих за ціною далі по тексту.

author-icon

Кібер Рейтингович

13 Лютого 2024, 08:02

327

7 хв.