Рейтинг бюджетних ігрових відеокарт

author-icon

Кібер Рейтингович

39

6 хв.

Відеокарта, також відома як GPU, є одним із найцікавіших компонентів будь-якої збірки персонального комп'ютера (далі — ПК). Можна сміливо віддати їй друге місце (після процесора) за впливовістю на загальну продуктивність девайсу. Це підкреслює важливість ретельного вибору графічної карти, особливо враховуючи, її вартість.

Ринок ігрових відеоадаптерів пропонує безліч варіантів як з урахуванням потреб, так і бюджету користувача. Незалежно від цілей, тут завжди є з чого вибрати: від більш дешевої відеокарти для легкого скролінгу до гігантів для підтримки найбільш інтенсивної гри. 

У цій статті пропонуємо розглянути моделі ігрових відеокарт, які можна віднести до золотої середини за ціною і результативністю. Топ бюджетних представників, які забезпечують ефективність на рівні із запитом споживача.

Radeon RX 6500 XT — чудовий графічний двіжок з об’ємом відеопам’яті  типу GDDR6 на 4 Гб з шиною на 64 біт, який забезпечує якість зображення з роздільною здатністю 1080p. Він добре працює як у іграх рівня AAA зі швидкістю 60 кадрів в секунду, так і в багатокористувацьких батлах із високою частотою оновлення.

Довжина ігрової відеокарти із подвійним слотом і двома вентиляторами становить лише 19,2 см. І це цілком підходить як для розробників і модернізаторів компактних ПК, так і для власників установок стандартного розміру.  

А як щодо охолодження? За результатами стрес-тесту в 3DMark Port Royal та розгонів за допомогою утиліти Radeon Software, ця бюджетна ігрова плата показала себе більш «гарячою» порівняно з представникам аналогічної цінової категорії. 

Одна із найпомітніших характеристик відеокарти — підтримка трасування променів. Проте, за більшістю оцінок, RX 6500 XT не надто потужна, щоб впоратися з цією технологію. Тож даний параметр варто розглядати скоріше як маркетинговий хід від виробника для привертання уваги.

Якщо ж ти не плануєш витрачати більшість часу на геймінг, ігрова відеокарта AMD з легкість задовольнить список стандартних вимог. Головна її перевага — доступність. 

Адаптер однозначно не взмозі поповнити кишені майнерів криптовалюти, через брак продуктивності. Але він є відмінним варіантом для кібергравців, які грають із високою частотою оновлення та низькими налаштуваннями деталізації.

Заощаджуйте гроші та насолоджуйтесь високоякісною ігровою продуктивністю разом з бюджетною ASUS Dual RX 6600 — відеокарта, яка виглядає трохи потужнішою (і дорожчою), ніж є насправді. Виробник добре впорався з її загальним дизайном і конструкцією.

Графічний прискорювач отримав відеопам'ять в обсязі 8 ГБ на 128-бітній шині та 28 ядер трасування променів. Це навряд зможе підвищити параметри якості в останніх іграх з активованим трасуванням променів, проте технологія є приємним доповнення до загальної комплектації. 

У моделі RX 6600 також є 32 МБ спеціального кешу — Infinity Cache. Він допомагає відеокарті трохи збільшити пропускну здатність пам’яті.

Щоб забезпечити безперебійний ігровий процес, ASUS розробила графічний процесор Dual RX 6600 із двома великими кулерами, потужним радіатором із кількома тепловими трубками і повністю металевою задньою пластиною. Це сприяє розсіювання тепла, підтримці стабільного рівня охолодження та робить карту ще більш привабливою для вибору, особливо в розрізі її цінового сегменту.

Тож тобі необхідна ця відеокарта, якщо ти:

  • хочеш грати в усі ігри з роздільною здатністю зображення в 1080p і продвинутими налаштуваннями;

  • в пошуку потужного графічного процесору останнього покоління із обмеженим бюджетом, а тому числі для збірки невеликого ПК;

  • хочеш користуватися найновішими функціями архітектури AMD RDNA 2, який пропонує фантастичний геймерський досвід.

Наступний претендент є відмінним представником бюджетного частини графічних процесорів, випущених від брендом GeForce. Відеоадаптер має великий потенціал стати твоєю наступною найкращою відеокартою за доступним прайсом.

ASUS Dual OC — це розігнана версія графічного контролера. Основною відмінністю від стандартної версії є вищі тактові частоти двигуна. У режимі OC частота досягає 1852 МГц, а в ігровому — до 1822 МГц. Порівняно з базовою специфікацією лише до 1777 МГц.

Девайс вирізняється подвійною кількістю шейдерів, 4 ядрами з трасуванням променів, 16 TMU та відеопам’яттю на 8 Гб з пропускною здатністю шини — 128 біт. З точки зору габаритів, ця GeForce карта є досить компактним пристроєм. Розміри: 200 х 123 x 38 мм. Лаконічний дизайн з 2 слотами гарантує ефективність установки, яка не гальмує та зберігає GPU охолодженим. 

Ігрова відеокарта оснащена двома осьовим вентиляторам, що забезпечують оптимізований тиск повітря та довше працюють в безшумному режимі. Конструкція чітко функціонує з максимальною температурою графічного процесора, що досягає відмітки 68°C. Кулери досягають лише 68% навантаження при 1618 об/хв.

До переваг відеокарти з впевненістю відносимо:

  • простий і компактний дизайн;

  • гарна продуктивність;

  • чудове охолодження, що запобігає троттлінгу.

RTX 2060 Super — високоякісна відеокарта з потужними ігровими можливостями. Графічний адаптер оснащено 8 Гб оперативної відеопам'яті, з пропускною здатністю шини в 256 біт. 

Порівняно з базовою GeForce RTX 2060, модель Super є надійною підтримкою геймінгу на більш ефективному рівні. Відеокарта однозначно заслуговує бути вибором гравців у кіберспорті. Пристрій може похвалитись надвисокою частота кадрів у секунду, відмінною якістю зображення гри та керованим штучним інтелектом. І вес цей набір стандартів за бюджетним прайсом.

Передова архітектура NVIDIA Turing поєднує в собі нове покоління шейдерів, технологію трасування променів у реальному часі та розширений набір функцій, а її віддача може бути в 6 разів вищою, ніж у Pascal попереднього покоління. 

Технологія NVIDIA DLSS 2.0 використовує спеціальне ядро ​​обробки ШІ, щоб збільшити частоту кадрів у 1,5 рази або навіть вище без втрати якості зображення. Тож дана GeForce-модель забезпечує якісну, довготривалу та прискорену гру.


На перший погляд, RTX 3060 12 ГБ може виглядати як карта з невпорядкованою, навіть важкою конфігурацією пам’яті. Проте вона з пристойним відривом обганяє конкурента попереднього покоління GeForce RTX 2060 за якістю зображення та показує гідні ігрові результати у 4K.

Відеопам’ять на 12 Гб зі швидкістю 15 Гбіт/с на 192-бітній шині вирізняється з натовпу графічних процесорів, що належать до даної серії. Продуктивність гри трохи вища за загальноприйнятий стандарт, але за допомогою ручного налаштування, легко отримати її збільшення принаймні на 5%. 

Однією з переваг ігрової відеокарти GeForce, окрім бюджетності, є використання архітектури Ampere. Завдяки прогресу останньої, кожен з 28 SM адаптера містить 128 ядер CUDA, а точніше 128 потенційних блоків FP32. Загальна їх кількість становить 3584.

Плату оснащено 2-ма вентиляторами. Температура під час навантаження трохи нижче 65°C, і це норма. З точки зору шуму - відеокарта не забезпечує тишу преміум-класу, проте рівень гучності не є критичним. 

Мабуть, найважчим потрясінням від її виробника стало оголошення про обмеження швидкості хешування, яке не дозволить графічній карті працювати на повну потужність під час майнінгу криптовалюти. Nvidia сподівається, що це схилить майнерів до нової лінійки CMP, яка не підходить для використання в іграх. Ти самим залишить більше карт GeForce для геймерів.


Наступний учасник рейтингу — вражаюча бюджетна GPU, яка забезпечує продуктивність 1080p з технологією генерації кадрів DLSS 3 (доступна не в кожній грі, але все ж лишається фішкою пристрою).

Відеокарта має двоколірний стильний дизайн, два слоти та стільки ж знімних вентиляторів. Завдяки чудовому охолодженню, безшумності та матеріалам виконання, вона досить компактна та комфортна у використанні. Якість збірки ідеальна для представника подібного цінового сегменту з міцною, але легкою конструкцією в розмірі 250 x 118 x 42 мм.

Середня частота кадрів понад 100 кадрів в секунду, за результатами тестів в 15 найпоширеніших іграх, робить GeForce RTX 4060 чудовим вибором для масового ринку. Відеопам’ять обмежена 8 Гб на шині в 128 біт. Частота графічного ядра — 2490 Мгц. А цього більш ніж достатньо для геймінгу останнього покоління.

Температура під час гри залишається на рівні 60–65°C — чудовий результат для ігрової відеокарти GeForce початкового рівня. Швидкість кулера — нижче 1400 об/хв, саме це робить карту відносно тихою.

Відеоадаптер надзвичайно ефективний. І це стало очевидним відразу, як тільки-но NVIDIA оголосила про потужність в 115 Вт.


Модель RX 7600 пропонує геймерам захоплюючу гру в якості 1080p за ціною, нижчою, ніж у конкурентів, та гарні показники охолодження і тепловіддачі. Це компактний девайс з двома осьовими кулерами, підтримкою низьких температур та незначним рівнем шуму під час гри. 

Архітектура AMD RDNA 3, на базі якої працює відеокарта, містить технологію Infinity Cache другого покоління — ще одна функція, призначена підвищити продуктивність геймінгу в 1440p і 4K. Це допомагає зменшити потребу в більш дорогих і енергоємних шинах пам’яті та є значним кроком вперед для виробника. Об’єм відеопам’яті - 8 Гб.

Розміри ігрового відеоадаптера: 245 x 134 x 49 мм. Коли справа доходить до стандартних моделей графічних процесорів, важливим є збереження загального розміру і ваги для легкого процесу інсталяції, і бюджетна Dual Radeon RX 7600 повністю відповідає цим вимогам.

Система охолодження гідної якості з конструкцією, яка підтримує режим 0 дБ для абсолютної тиші, в режимі очікування гри. Задня алюмінієва панель і кронштейн з нержавіючої сталі допоможуть відеокарті комфортно прослужити протягом декількох років.


Висновок

Як бачимо, варіантів економних ігрових відеокарт не за всі гроші світу чимало. І всі вони, а ще купа інших моделей, доступні в інтернет-магазині Кібернетики. Тобі необхідно лише оцінити потенціал свого ПК, скласти приблизний список геймінг-вимог та обрати ідеальний за продуктивністю девайс. Або ж довірити це питання менеджерам магазину, які швидко підберуть декілька опцій від різних виробників в будь-якому ціновому сегменті.

19 Квітня 2024, 14:04

Останні статті

PlayStation чи Xbox.webp

PlayStation чи Xbox: яка ігрова консоль краще?

Не зважаючи на фактичну присутність на ринку трьох представників, насправді за лідерство в сегменті домашніх консолей змагаються лише Sony PlayStation і Xbox. Японська Nintendo Switch теж чудовий варіант приставки. Проте, саме ПС5 та Іксбокс пропонують графіку і потужну бібліотеку ексклюзивних ігор. І все це з приставкою «най». До того ж пристрої знаходяться майже в ідентичному ціновому діапазоні. Тож визначитись з однозначним фаворитом, який варто купити, для гравців лишається завдання із зірочкою.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Квітня 2024, 14:04

116

5 хв.

14 чи 15.webp

Різниця між iPhone 15 та iPhone 14: порівняння смартфонів

Порівняємо 14 vs 15, та, з урахуванням технічних параметрів, режимів функціонування і вартості, визначимо айфон, на який тобі варто перейти.

author-icon

Кібер Всезнайович

05 Березня 2024, 09:03

134

6 хв.

Xiaomi Redmi Note 13 (1)_11zon.webp

Огляд смартфонів Xiaomi серії Redmi Note 13

Серія Redmi Note, по праву, вважається однією з найбільш продаваних лінійок на базі Android у всьому світі. Незважаючи на особливу увагу, що приділяється флагманским девайсам, смартфони середнього класу від Xiaomi користуються неабиякою популярністю. За показниками продуктивності, обсягами пам'яті та рівнем фото вони гідно конкурують з бестселерами сімейства Galaxy A, OnePlus Nord тощо.

author-icon

Кібер Оглядович

23 Лютого 2024, 12:02

507

8 хв.

Який Айфон найдовше тримає батарею.webp

Який iPhone найдовше тримає батарею?

Тож цей день настав! Досліджуємо який айфон найдовше зможе відтворювати твої улюблені аудіотреки/відеокліпи та хто очолює топ за витривалістю акумулятора. Порівняймо роботу найпопулярніших моделей iPhone до хвилин — від найновіших до попередніх версій, та дізнаємось у кого ж краща батарея, за умов щоденної помірної чи інтенсивної активності — 4 і 7 години/день відповідно.

author-icon

Кібер Всезнайович

15 Лютого 2024, 14:02

96

5 хв.

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю.webp

ТОП 10 смартфонів з потужною батареєю

Кібернетики зібрали рейтинг смартфонів, які, не дивлячись на рівень навантаження, покажуть не лише гарну продуктивність за загальними характеристиками, але й автономність та стійкість батареї. Чесно про переваги та недоліки моделей від бюджетних до вищих за ціною далі по тексту.

author-icon

Кібер Рейтингович

13 Лютого 2024, 08:02

340

7 хв.